НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2. ПОЛЯРНОСТТА НА БИТИЕТО МЪЖЪТ И ЖЕНАТА 2.1 ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

ТОМ 19
Алтернативен линк

2. ПОЛЯРНОСТТА НА БИТИЕТО МЪЖЪТ И ЖЕНАТА

2.1 ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ



„Когато говоря за мъжа и за жената, аз подразбирам следното. В природата съществува само един мъж и една жена. Ние виждаме много мъже и жени, но те не са нищо друго освен форми, в които се проявява единствения Мъж и единствената Жена. Този закон за единството съществува в целия космос; има един мъж и една жена, един баща и една майка - всичко в света съществува по едно, а многото са негови отражения. Само в светлината на това разбиране могат да престанат ония борби, които се водят между мъже и жени. Докато мъжът мисли, че може да владее жената, той се заблуждава. Докато жената мисли, че може да владее мъжа, тя се заблуждава. Мъжът трябва да цени в жената това, че тя носи топлина. И жената трябва да оценява мъжа като проводник на светлината на единствения мъж”

Учителят

Стр. 88/943

Въпросът за мъжа и за жената е бил предмет ма човешката мисъл от векове насам. Този въпрос е бил предмет на множество научни трудове из областта на науката, теологията и философията, а също и в художествената литература. Анатомията, физиологията и биологията също са посветили много време за изучаване на мъжа и на жената от морфологично и физиологично гледище.

В настоящето изложение този въпрос ще бъде разгледан главно от гледище на парапсихологията и то предимно в неговата философско-мистична същина. Разбира се, че няма да бъдат игнорирани и резултатите от съществените проучвания на този въпрос, извършвани в миналото и понастоящем, и специално тези на съвременната наука.

Проблемът за жената и за мъжа е не само чисто социален, но е също така въпрос с голямо хуманно, етично и най-вече космично значение. Социалният аспект на този въпрос и по-специално въпросът за така наречената "еманципация" на жената до голяма степен е вече намерил своето разрешение в почти всички континенти.

Относно социологическите фази, през които е минало човечеството - за патриархата и матриархата - съществуват достатъчно научни материали, необходими за правилното третиране на този въпрос. В художествената литература особено са написани много и много драми, трагедии и комедии, в които жената е всякога централна героиня. В тези художествени произведения са били търсени пътища за разрешаване големите конфликти, които са се разгаряли в семейството, в обществото и в народите. В далечните времена жената е била безименна робиня или весталка на семейното огнище, или затворница зад харемните решетки.

Изобщо, демологичният въпрос или по-конкретно казано половият. въпрос е въпрос, които е тясно и интимно свързан със самата съдба на народите и на човечеството.*

Публикувано изображение
* За отбелязване е, че изчезването на някои от старите човешки раси се изразява имено чрез една упорстваща неспособност за забременяване у жените.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ